Pokrenuta inicijativa integrisanja zelenih poslova u nacionalni statistički sistem računa

 

 

Zahvaljujući podršci Ministarstva trgovine, turizma i tekomunikacija, Kancelarije
Međunarodne organizacije rada u Beogradu (MRO), Fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura“ kreirane su Studija za statističko praćenje zelenih poslova u Srbiji i veb portal www.zeleniposlovisrbije.rs gde potencijalni poslodavci mogu da oglašavaju svoje oglase, aosobe koje traže posao u toj oblasti mogu da postave svoj CV i pregledaju „zelene“ oglase.

„Statističko praćenje indikatora turizma je važan segment prilikom planiranja razvoja turizma svake zemlje. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Sektor za turizam, podržava razvoj koncepta zelenih poslova naračito u oblasti održivog turizma i partnerstvom na projektu „Zeleni poslovi Srbija „doprinosi unapređenju turizma kao privredne grane, ali i promovisanju Srbije kao očuvane i ekološki održive turističke destinacije”, izjavila je dr Renata Pindžo, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija.

„Bilo je neophodno okupiti i obavestititi sve zainteresovane strane u zemlji kako bi se utvrdili uslovi za stvaranje regulatornog okvira za zelena zanimanja, da se statistički prate i integrišu u nacionalni statistički sistem računa, utvrdilo koliko navedena zanimanja utiču na porast BDP-a, donosile investicione odluke, uskladili sa standardima EU i prilagodili šifarnik zanimanja sa svim tim novonastalim promenama. Prvi korak jeste stvaranje Zelenog privrednog registra koji bi identifikovao sva pravna lica koja posluju u toj oblasti. Takođe je neophodno i stvoriti podsticajni mehanizam za pravna lica koja štite životnu sredinu . Ovo je posao koji mora da se radi u koordinaciji sa svim zainteresovanim stranama zato što mora da se primeni multidisciplinarni pristup. Dobili smo podršku relevantnih institucija u zemlji, naročito Kancelarije Međunarodne organizacije rada (MRO) sa kojom nameravamo da proširimo ovaj projekat.Verujem da ćemo svi zajedno raditi na uređivanju ove oblasti kako bismo obezbedili zdravu životnu sredinu građanima, poslove u toj oblasti i stvorili pozitivne ekonomske efekte za našu zemlju. “, izjavila je Sophie (Sofi) Kekić, predsednica Centra za istraživačke i razvojne projekte –EcoDev

„U sklopu Studije o zelenim poslovima u Srbiji dali smo metodološki okvir za statističko praćenje zelenih poslova u Srbiji koji podrazumeva integraciju statistike zelenih poslova sa zvaničnim statistikama pre svega sistemom ekonomskih računa životne sredine i nacionalnih računa. Izgradnja statističkog sistema zelene zaposlenosti podrazumeva sledeće: utvrđivanje oficijelne definicije zelenih poslova koja bi proizašla iz konsenzusa svih zainteresovanih strana polazeći od preporuka ILO-a, planiranje i organizovanje redovnog sprovođenja statističkih istraživanja u toj oblasti prema utvrđenoj međunarodnoj metodologiji pa sve do kreiranja zelenih input-autput tabela tj. integracije statistike zelenih poslova sa sistemom makroekonomskih statistika nacionalnih računa“, izjavio je Dušan Gavrilović, makroekonomista, statističar.

„Koristim priliku da pozovem poslodavce i osobe koje traže posao u ekološkim delatnostima da pristupe našem veb portalu: www.zeleniposlovisrbije.rs. Poziv upućujem naročito akademskom sektoru da rade na polju ekoloških inovacija i povezivanju informacionog I telekomunikacionog sektora sa privrednim granama kao što su: poljoprivreda, transport, gradjevina, turizma idr. u borbi protiv klimatskih promena“, izjavio je Miloš Nikolić sa Fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura“, Beograd.