Evropa poziva!

Maastricht, Holandija 09. decembar 2016. godine
EcoDev je učestvovao na dogadjaju „Evropa poziva“ koji najavljuje da je u 2017. godini 25. godina od potpisivanja Sporazuma u Maastricht-u koji predstavlja: rođenje Evropske unije i evra kao valute.

Istaknuti govornici konferencije su bili: predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, koji je održao govor na svoj rođendan (čestitke!) i tom prilikom rekao: “Oni koji misle da mogu da unište EU … nećemo postojati kao pojedinačne nacije “je bila jedna od glavnih poruka koje je gospodin Junker imao za postojeće evroskeptike u današnjem svetu.
Martin Šulc predsednik Evropskog parlamenta, dao je svoje viđenje prošlosti i o aktuelnim pitanjima. Njegov govor je obuhvatio tri osnova. Prvo, napad na Brisel mora da prestane. Drugo, moramo priznati da je EU demokratska i da, ako postoji demokratski deficit on se nalazi u Savetu, ne u Evropskom parlamentu. Treće, moramo da EU dati alate koje omogućavaju efikasno rešavanje tekućih pitanja.
Herman Van Rompuj, bivši predsednik Evropskog saveta održao je uvodno izlaganje u kojem je upozorio protiv protekcionizma i da odgovor neprijateljima Evrope treba da bude bez predrasuda.
Sophie Kekić, EcoDev je upoznala studente Univerziteta u Maastrich-u, prvo rangirani univerzitet u Holandiji, koji su podelili svoje stavove o budućnosti Evrope.

studenti Maastricht