Edukativna radionica o zaštiti životne sredine i ekoturizma povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, 05. jun 2014. godine Vlasina

 1. jun 2014. godine, Vlasinsko jezero, EcoDev tim je održao edukativnu radionicu o zaštititi životne sredine i ekoturizma u okviru projekta“Promocija ekoturizma i zaštita životne sredine Vlasinskog jezera“ povodom Svetskog dana zaštite životne sredine koji se svake godine slavi 05. juna. Projekat se sprovodi u partnerstvu Razvojnog programa Ujedinjenih nacija – UNDP-a, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, kompanije Coca-Cola, opštine Surdulica i PIO Vlasina.
  Tim povodom su u hotelu Vlasina na Vlasinskom jezeru pozvani 50 učenika 6. i 7. razreda iz Pčinjsko-Jablaničkog okruga iz sledećih opština: Surdulica, Vranjska Banja, Vlasotince, Bosilegrada i Vladičinog Hana sa svojim nastavnicima. Selekcija učenika je izvršena na osnovu odabira najtalentovanijih radova (crteža, literarnih radova i drugo) od strane žirija nastavnika na temu Vlasinskog jezera kao eko destinaciju.
  Učesnicima su se na početku radionice obratili i poželeli dobrodošlicu: pomoćnik predsednika opštine Surdulica, Dragan Mićić, koordinator projekta UNDP-a Milan Ćulić i projekt menadžer u EcoDev-u Sophie Kekić
  Edukativna radionica je bila podeljena u tri dela: prvi deo se odnosio na objašnjenje pojmova zaštite životne sredine i ekoturizma. Deci su pušteni kratki video spotovi o Zasavici, Đerdapu i Vlasini kao primeri dobre prakse ekoturizma u Srbiji.
  U drugom delu radionice učenici su prezentovali svoje radove i međusobno komentarisali šta misle o pojedinim radovima. Naš tim je bio zadivljen njihovim talentom, stoga vam predstavljamo samo neke od njihovih radova…:-)
  I poslednji deo radionice je bio takmičarski i odnosio na poznavanje učenika o pojmovima zaštite životne sredine. Učenici su bili podeljeni po školama, odnosno 5 timova. Pitanja su bila sledeća: „Šta je reciklaža?“, „Koji gasovi stvaraju efekat staklene bašte?“, „Koje je najstarije zaštićeno područje u Srbiji?“ „Šta predstavlja energetska efikasnost?“ i drugo…
  Na kraju je koordinator projekta UNDP-a, Milan Ćulić podelio sertifikate o učešću na radionicu učenicima i njihovim nastavnicima.
  Svi su bili sjajni i ovom prilikom želimo da čestitamo njihovim nastavnicima na odličnom radu sa njima.