EcoDev na 20. godišnjici EPC-a konferencija ” 60 godina EU : EU jedinstvena ili polarizovana?”

 

Na konferenciji  su se okupili EU zvaničnici  najvišeg političkog nivoa:

 Gospodin Žan-Klod Junker, predsednik Evropske komisije, gospodin Martin Šulc, predsednik Evropskog parlamenta i gospodin Donald Tusk, predsednik Saveta EU kao i drugi. Glavna tema konferencije bila je ” 60. godina EU: EU jedinstvena ili polarizovana?“, koja je imala u fokusu porast populizma i nacionalizma u EU, kao i neminovne komentare o implikacijama Bregzita ( referendum u Velikoj Britaniji o izlasku iz  EU i dosadašnje implikacije).

Neke od ključnih poruka  visokih EU zvaničnicima  su:

– Žan -Klod Junker, predsednik Evropske komisije “Naša ambicija kao EU nije samo da štitimo ono što imamo danas, već da izgradimo još bolje društvo za sutra”.

– Martin Šulc, predsednik Evropskog parlamenta rekao: “Jedinstvo znači snaga – to je jednostavna poruka”.

– Donald Tusk, predsednik Saveta EU: “Lagan Bregzit je teoretska špekulacija. Jedina prava alternativa je mukotrpan Bregzit ili nikakav Bregzit.”

Druge poruke sa liste zvaničnika uključuju:

– Herman Van Rompej, predsednik emeritus Evropskog saveta, Predsednik Centra za evropsku politiku: “Moramo da se borimo protiv polarizacije i mržnje  vrednostima / dijalogom / kompromisom i saosećanjem”.

– Fabijan Zuleg, Izvršni  direktor EPC-a: “Rad tink tank-a nije bio važnijiji nego ikada za razmišljanje o budućnosti Evrope i kvalitetu naših demokratija”.

Publikacija EPC-a za ovu  konferenciju  deo  je ove vesti.

EcoDev-ova misija uključuje sprovođenje EU vrednosti  i naročito ekoloških EU standarda u Srbiji.

 

 

Preuzmite publikaciju.