Taкмичење за доделу награда за одрживи туризам у Србији

Опис такмичења

Промоција Међународног дана одрживог туризма 2017. године кроз медије, блогове за путовања, друштвене мреже, видео и онлaјн такмичење са фокусом на Србију. Циљ иницијативе је да се интегришу награде за одрживи туризам у Србији као национална награда/категорија и да се додељује сваке године.
Таква акција има за циљ да подстакне власнике смештаја, туроператере и друге заинтересоване стране да еко-сертификују своје пословање у Србији. Тренутно су дефинисане четири (4) категорије награда за одрживи туризам: 1) смештај 2) управљање дестинацијом 3) одржива екотура 4) допринос организација локалним заједницама.

Критеријуми

Конкурс је отворен за ауторе оригиналних радова који ће кроз писање, фотографију и видео искуства одрживог еко-туризма описати мање позната места у Србији. Конкретно, можете одабрати једну од следећих тема: ( намењено за туроператере, управљаче дестинацијама и за организације):
1 – екотура у природи (ходање или вожња бициклом, једрење-сплаварење јахање коња или магарца и сл);

2 – одрживи смештај и дестинација (мали еколошки смештај/органски доручак, еколошка фарма, кућа на дрвету или склониште са нултом емисијом угљен-диоксида) који није већ мапиран на www.ecobnb.com. Критеријуми за смештај и дестинацију: Следећи видео снимак описује критеријуме одрживог туризма које смештај/дестинација треба да испуни како бисте могли да се пријавите за награде (https://youtu.be/SEkzAIH3TB4)

Потребно је само да обезбедите фотографије које потврђују да бар примењујете 5 услова / критеријума одрживог туризма наведених у видео споту.

Заинтересовани у Србији могу да се пријаве путем нашег сајта www.ecodev.rs, слањем својих радова на info@ecodev.rs, са насловом “Такмичење за доделу награда за одрживи туризам у Србији.

Рок: Такмичење почиње 20. јуна 2017. и траје до 01. септембра 2017.

Чланови комисије

Сви добијени радови ће бити прегледани од стране жирија састављеног од новинара, блогера, чланова и партнера ЕcoDev-a, представника Министарства трговине, туризма и телекомуникација РепубликеСрбије, Туристичке организације Србије и путника који ће оценити и одабрати најбоље из сваке категорије.

Награде

Пет најбољих учесника ће добити “зелени лист” за своје достигнуће у области одрживог туризма у Србији. Церемонија доделе награда ће се одржати 20. септембра 2017. године у Београду, у присуству представника инадлежних институција у Србији и медија. Линк конкурса можете видети и на на званичном веб сајту прославе године одрживог туризма Светске туристичке организације: http://www.tourism4development2017.org/events/sustainable-tourism-awards-serbia/