Peti RENEXPO® Međunarodni sajam i konferencije o održivom razvoju u Jugoistočnoj Evropi

Sajam je na jednom mestu okupio proizvođače i distributere opreme, predstavnike naučnih institucija, projektantskih firmi, vodoprivrednih preduzeća, lokalnih samouprava, javnih komunalnih preduzeća, ministarstava kao i finansijskih institucija koje investiraju novac u pomenute segmente poslovanja.

RENEXPO® je međunarodni priznat specijalizovan događaj, koji podrazumeva visok kvalitet sadržaja i usluge. Portfolio kompanije broji sedam godišnjih sajmova, koji se realizuju u Austriji, Nemačkoj, Poljskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Najznačajnije teme održivog energetskog razvoja i zaštite životne sredine, kao što su zaštita vodnih resursa, infrastruktura vodosnabdevanja i regulisanje otpadnih voda, zbrinjavanje komunalnog otpada i mogućnosti upotrebe, energetska efikasnost, generisanje energije sunca, vetra, hidroenergetski potencijal, bioenergija, predstavljalju okosnicu svih dešavanja tokom trodnevnog događaja.

– Unapređenje energetske efikasnosti i ulaganje u obnovljive izvore energije predstavlja jedan od izuzetno važnih potencijala za dalji razvoj i unapređenje domaće privrede. Kroz ove investicije moguća su značajna poboljšanja poslovnih rezultata, kao i daleko konkurentnije poslovanje, što je u današnje vreme veoma značajno. Interesovanje domaćih privrednika za ulaganja u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije je veliko i naša banka je dosad odobrila više od 150 miliona evra kredita kojima smo domaćim privrednicima omogućili da modernizuju svoju proizvodnju, ali i da svoje poslovanje učine znatno efikasnijim i isplativijim. Istu energiju i interes smo prepoznali kod organizatora RENEXPO® sajma i zbog toga smo odlučili da ih podržimo ove godine – objasnio je Ivan Smiljković, član Izvršnog odbora ProCredit banke, globalni sponzor ovogodišnje konferencije.

Podrška Ministarstva energetike i rudarstva, Ministarstva zaštite životne sredine, kao i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, omogućava da se na RENEXPO® platformi predstave inovacije i projekti vezano za solarnu, vetro i hidroenergiju, kao i problem čvrstog otpada i reciklaže.

Organizator je preliminarno najavio tribinu i revijalni deo programa u oblasti održivog transporta. Imajući u vidu zahtevne ciljeve koje evropske zemlje treba da ispune po pitanju upotrebe obnovljivih izvora energije u saobraćaju, RENEXPO® ove godine posebno obrađuje teme upotrebe biogoriva, elektromobila i drugih pitanja održivog transporta.