Peta plenarna sednica Nacionalnog konventa o Evropskoj Unijia

Uvodnim izlaganjima obratili su se Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o EU, Predsednica Vlade Ana Brnabić, potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković , Norbert Bekman-Dirkes, direktor KAS-a i Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji, koji je u kratkim crtama predstavio Izveštaj o napretku Srbije 2017-18, u kome se konstatuje napredak u pojedinim oblastima, pre svega ekonomiji, dok u političkoj oblasti napredak nije jednak. Izveštaj analizira šta je potrebno uraditi, kako bi se unapredio kvalitet reformi, jer u Evropi danas postoji jak politički zamajac te treba iskoristiti 2018. godinu u tom smislu. Fabrici je ocenio da je Izveštaj izbalansiran i objektivan i da konstatuje da je Srbija posvećena pristupanju EU. U delu o političkim kriterijumima daju se smernice i preporuke za unapređenje u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i kriminala i slobode izražavanja. Što se tiče ekonomskih kriterijuma Izveštaj konstatuje značajne rezultate, posebno kada je u pitanju budžetski ciklus, ali i preporuke za rast u 2018. godini.
O Izveštaju o napretku Srbije 20107-18. govorili su predsednik Odbora za evropske integracije Nenad Čanak, šef Pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević, Anja Rodić, državna sekretarka Ministarstva za evropske integracije, direktorka Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht i Marko Malović iz Instituta ekonomskih nauka.

U nastavku, učesnici su razgovarali o napretku u Poglavlju 23 i promenama Ustava sa ministarkom pravde Nelom Kuburović, predsednikom Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Mehom Omerovićem, Akselom Ditmanom, ambasadorom SR Nemačke u Srbiji, Norom Hajrinen, šefom Političkog odeljenja Delegacije EU u Srbiji, Draganom Boljevićem iz Društva sudija Srbije i Goranom Ilićem iz Državnog veća tužilaca.

O slobodi govora i slobodi medija, učesnici Pete plenarne sednice Nacionalnog konventa o EU razmenili su mišljenja sa Aleksandrom Gajovićem, državnim sekretarom Ministarstva kulture i informisanja, Suzanom Vasiljević, savetnicom za medije predsednika Republike, Polom Anrijem Presetom, šefom za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji, Norom Hajrinen, šefom Političkog odeljenja Delegacije EU u Srbiji, kao i Tanjom Maksić iz BIRN, Tamarom Filipović iz NUNS, Zlatkom Minićem iz TS, Ivanom Grujićem iz Edukacionog Centra Leskovac i Majom Divac iz PG Mreže.