One planet summit u Parizu

Dve godine nakon istorijskog Pariskog sporazuma, vreme je za konkretne akcije. Mnogi učesnici već preduzimaju akcije i predstaviće projekte koji ilustruju tekuću tranziciju.
3 cilja, 1 posvećenost: preduzimanje akcije zajedno.
Adaptacija, mitigacija, mobilizacija. Tri ključne reči samita biće razmatrane u popodnevnim satima i svaku će promovisati jedan od ko-organizatora: Antonio Guteres, Jim Jong Kim i Emanuel Makron. One planet summit je savez stotina globalnih lidera iz svih sektora, odlučnih da demonstriraju moć kolektivnih akcija u rešavanju takvog globalnog pitanja kao što je borba protiv klimatskih promena. Cilj je pronalaženje novih sredstava za finansiranje prilagođavanja naših načina života neizbežnim transformacijama, dalje ubrzavanja smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte i osiguranje klimatskih problema je u središtu finansijskog sektora.
Posledice klimatskih promena utiču na sve, tako da je na svakom učesniku u društvu da deluje. Više od 50 govornika: NVO, preduzetnici, investitori, članovi vlade, lokalni akteri i naučnici će se sastati da preduzmu akciju oko četiri okrugla stola. Cilj je da se identifikuju i implementiraju opipljiva rešenja i mobilišu javna i privatna sredstva kako bi se omogućilo razvijanje velikih razmera – uključujući i najugroženije zemlje.
Održaće se 4 panela:
Panel 1 “Povećanje finansijskih sredstava za klimatske akcije” – Panel će pokazati kako okvir Pariskog sporazuma postavlja novi mandat za javna i privatna finansiranja i zašto je potrebno povećati finansiranje klime kroz javno angažovanje i kakav je njegov uticaj na privatne investicije.
Panel 2 “Greening finansiranje za održivo poslovanje” – tri glavna pitanja o kojima će se razgovarati u panelu su: Uloga finansija za transformaciju poslovanja i jačanje dinamike klimatskih pitanja. Unapređenje objavljivanja finansijskih izveštaja i uključivanje tema vezanih za klimu. Mobilizacija investitora o klimatskim pitanjima i razvoj novih finansijskih instrumenata u cilju podrške ubrzanju smanjenja emisija gasova staklene bašte i prilagođavanja klimatskim promenama.
Panel 3 “Ubrzavanje lokalnih i regionalnih akcija o klimatskim promenama” – Ovaj panel će prikazati rešenja za podsticanje veće saradnje između javnog i privatnog sektora i između različitih nivoa vlasti (međunarodne, nacionalne, regionalne i lokalne), čije klimatske akcije i strategije moraju biti bolje usklađene. Takođe će identifikovati puteve inovativnog finansiranja kako bi se povećale klimatske akcije na nivou gradova, država i regiona.
Panel 4 “Jačanje politika za ekološku i sveobuhvatnu tranziciju” – Panel će pokazati da se duboke transformacije već odvijaju u više sektora, kao što je transport i da se trebaju pojačati i ubrzati! Javne politike moraju integrisati dugoročni horizont tako što će odrediti ugljenik neutralne ciljeve. U cilju smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, neophodno je dati im i cenu. Konačno, otpornost i kapacitet naše infrastrukture da se izbore sa klimatskim uticajima mora biti u srcu naših problema.