Održivi turizam u Evropi EcoBnB, Zajednica održivog turizma u Evropi, biće prisutni na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu

 

Mnogi evropski hoteli, B & B i agro-farme troše deo svog budžeta za očuvanje i poboljšanje okruženja i staništa, za smanjenje negativnih emisija, za ponovnu upotrebu vode, da gostima ponude organsku hranu. Neki od tih eko-odmarališta su takođe fokusirani na angažovanje gostiju u cilju razvoja zdravog odnosa sa prirodom, od obične šetnje po netaknutim područjima do jahanja konja, preko biciklističkih tura u okolnim područjima kako bi otkrili lokalne običaje i biodiverzitet. Ovi eko smeštaji rentiraju gostima besplatno bicikle i daju specijalne popuste onima koji putuju bez auta, ili čak besplatne propusnice za lokalni javni prevoz.

Ponekad čak drveće postane mesto gostoprimstva, kao ekološka rezidencija nastala među krošnjom drveća.

Internet nam može pomoći da otkrijemo nove vidove putovanja koji odvode ljude u centar i otvaraju nove mogućnosti za održiviji turizam, koja okuplja mrežu malih ekoloških smeštajnih kapaciteta, koji već postoje, ali nemaju zasluženu vidljivost na tržištu. Od ove ideje polazi Ecobnb, mreža eko-smeštaja izabranih zbog neprocenjive uloge koji igraju u razvoju ekoturizma u Evropi.

Preko Ecobnb.com možete pronaći i rezervisati svaku vrstu ekoloških smeštajnih kapaciteta: zelene hotele, treehouses (kuće na drveću), B&Bs u starim drevnim selima, ledene igloe, organske farme okruženi netaknutom prirodom kao i eko planinarske domove. Sajt omogućava putnicima da pristupe svom odmoru na drugačiji način, birajući iz bezbroj ponuda posvećenih ekološkom održivom turizmu. Korišćenjem ovog veb sajta u nekoliko klikova možete odabrati farmu koja služi organsku hranu, videti koji hotel u ponudi ima bicikle za svoje goste, koji Bed & Breakfast koristi obnovljive izvore energije ili prirodne sapune, kod kog eko smeštaja je najbolje da se zaustavite ako putujete biciklom ili na konju, ili do koje agro-farme može lako stići bez automobila. Ecobnb je prikaz kako putovanje u ime odgovornog turizma može biti zabavno i iznenađujuće, i kolika kreativnost i ljubav postoji oko ovog novog načina putovanja.

Projekat koji je sufinansiran od strane Evropske unije, biće predstavljen na Međunarodnom beogradskom sajmu turizma, koji se održava u Beogradu od 19.02 do 22.02 2015. godine. Na neformalnom događaju koji će se održati na štandu Turističke organizacije Srbije, biće pozvani vlasnici eko-smeštaja (bilo hoteli, organskih B & B-a, agro-farme), ali i novinari, kompanije i udruženja koja se bave održivim turizmom. Evropska unija smatra da konkurentnost turističke industrije je usko povezana sa njenom održivošću. Polazeći od ekoloških smeštajnih kapaciteta moguće je kreirati zajednicu koja će kreirati bolji način putovanja i umanjiti njegov loš uticaj na životnu sredinu. Ecobnb je prikaz održivog turizma koji okuplja oko sebe sve veći broj entuzijasta kako u sferi onih koji nude takvu vrstu turističkog proizvoda tako i one koji traže alternativu tradicionalnom vidu turizma.