Međunarodni dani energetike i investicija u Novom Sadu 1. i 2. marta

Ovaj najveći forum za inostrane i domaće projekte i jedini te vrste u Vojvodini koji organizuju Centralno-evropski forum za razvoj CEDEF, Novosadski sajam i Pokrajinski sekretarijat za energetiku, gradjevinarsto i saobraćaj, omogućava učesnicima predstavljanje projekata i pronalaženje adekvatnih finansijskih i stručnih partnera za njihovu realizaciju, stimuliše veća ulaganja u sektor, jača konkurentnost lokalnih sredina i podstiče lokalni razvoj širom regiona.

Upravljanje vodama, zelena energija, javno-privatno partnerstvo i ESCO, održiva i zelena gradnja, energetska efikasnost i klimatske promene ključne su teme o kojima će raspravljati i deliti iskustva više od 2.000 učesnika iz desetak zemalja, među njima i 70 najavljenih govornika.

Tokom dvodnevnog skupa na kome će se predstaviti 40 kompanija-izlagača, planirano je 25 konferencija, radionica i drugih događaja. Skupu će, kako najavljuju organizatori prisustvovati predstavnici vlada, lokalnih samouprava, relevantnih međunarodnih i domaćih finansijskih i razvojnih institucija i organizacija, privrednih subjekata, agencija, mladih inovatora i medija u oblasti energetskog i građevinskog sektora i drugih gostiju.

Cilj Međunarodnih dana energetike i investicija je da, između ostalog, podstakne poslovne kontakte i saradnju svih aktera u oblastima kojima je skup posvećen, da omogući upoznavanje potencijalnih investitora sa investicionim projektima i tako stimuliše sve veće investiranje u energetski sektor, industrijske parkove i izgradju prečistača otpadnih voda, da predstavi napredne tehnologije i oblike finansiranja energetskiih projekata.

Kao i svake godine, ova manifestacija bi trebalo da doprinese većoj primeni obnovljivih izvora energije i mera energetske efikasnosti, ekološki savesnoj izgradnji objekata, stimuliše primenu ESCO ugovora i javno-privatnih partnerstava u Srbiji i regionu, i da utiče na smanjenje posledica klimatskih promena.

Prošlogodišnji Međunarodni dani energetike i investicija održani su neposredno nakon što su Elektroprivreda Srbije i Agencija za zaštitu životne sredine potpisale ugovor o saradnji sa ciljem da EPS uskladi svoje poslovanje sa EU standardima, tako da su i teme održivog razvoja u energetici, kao i zaštita životne sredine dominirale skupom.

Izvor: www.balkangreenenergynews.com