Izjava DG Climate Action povodom saopštenja Sjedinjenih Američkih Država da se povlače iz Pariskog sporazuma.

„Danas je tužan dan za globalnu zajednicu, ključni partner okreće leđa borbi protiv klimatskih promena. EU žali zbog jednostrane odluke Trampove administracije da povuče SAD iz Pariskog sporazuma.
Pariski sporazum nas je spojio u veoma izazovnim vremenima. To je bez presedana, multilateralno partnerstvo između skoro 200 zemalja, uz podršku kompanija i zajednica širom sveta, da se obrati pažnja na problem koji nas sve ugrožava. Pokazuje našu veliku odgovornost prema sadašnjim ali i budućim generacija.
Pariski sporazum ima prikladnu namenu. Ambiciozan je ali nije striktno propisan. Omogućava svakoj strani da izgradi svoj put za dostizanje ciljeva za sprečavanje klimatskih promena. Tako da postoji prostor za SAD da odrede svoj sopstveni kurs u Pariskom sporazumu. 195 zemalja je potpisalo Pariski sporazum, to je 195 različitih načina za ispunjenje ciljeva.
Bez obzira na ovu odluku, Pariski sporazum će izdržati. Svet može da nastavi da računa na Evropu kao globalnog lidera u borbi protiv klimatskih promena. Evropa će voditi ovu borbu kroz ambicioznu klimatsku politiku i kroz kontinuiranu podršku siromašnom i ugroženom stanovništvu.
EU će ojačati već postojeća partnerstva i sklapati nove saveze kako sa najvećim svetskim ekonomskim državama tako i sa najugroženijim ostrvskim državama. Ova partnerstva će naravno uključivati i mnoge američke firme, građane i zajednice koje su izrazile podršku Parizu i preduzimaju ambiciozne klimatske akcije. Zajedno, mi ćemo biti uz Pariz, i mi ćemo sprovesti Pariski sporazum.
Uradićemo to, jer je u našem najboljem interesu. Vidimo Pariski sporazum i prelazak na nisko ugljeničnu privredu kao nepovratni motor za rast naše ekonomije i kao ključ za zaštitu naše planete.
Današnje saopštenje nas nije oslabilo, već nas je dodatno ojačalo. Ova praznina će biti ispunjena novim vođstvom. Evropa i njeni snažni partneri širom sveta su spremni da vode. Zajedno ćemo raditi kako bismo se suočili sa najzahtevnijim izazovom našeg doba.
Uradićemo to zajedno. Mi smo na pravoj strani istorije.“

Izvor: https://ec.europa.eu/clima/news/statement-eu-climate-action-and-energy-commissioner-miguel-arias-ca%C3%B1ete-us-announcement_en