Istorija i biodiverzitet Velikog Ratnog ostrva

EcoDev sprovodi projekat snimanja promotivnog filma „Istorija i biodiverzitet Velikog Ratnog ostrva“ uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Veliko Ratno ostrvo predstavlja neponovljivi element prirode u centru Beograda. Kroz film vidimo kulturno-istorijski i biološko-ekološki značaj ovog područja sa svim njegovim prirodnim odlikama, koji se zasnivaju na principima održivosti.
Cilj projekta je podizanje svesti o zaštiti životne sredine kroz prikaz Velikog Ratnog ostrva kao lokaliteta od izuzetnog značaja. Kroz razvijanje ekološke svesti, kao i motivisanje građana i dece da se upoznaju sa svim njegovim karakteristikama želimo da lokalitet ispuni svoj potencijal.
Prema podacima Zavoda za zaštitu prirode površina zaštićenih područja u Srbiji iznosi 6,51%. Ovim putem želimo da podstaknemo javnost da se očuva status zaštićenih područja, kao i da se poveća procenat teritorije Srbije pod zaštitom, imajući u vidu da je prosek zaštićeni područja u EU od 10% pa naviše, u Sloveniji on iznosi čak 36% od ukupne teritorije.