Energija iz obnovljivih izvora biće besplatna od 2030

Švajcarci očekuju da će u toku naredne decenije cena energije iz obnovljivih izvora doživeti ogroman pad. Oko 2030. „biće gotovo besplatna“, prognoziraju oni u svom istraživanju objavljenom u Financial Times, uglednom međunarodnom poslovnom časopisu iz Velike Britanije. Izuzetno niska cena čiste energije rezultovala bi zaokretom od fosilnih goriva, a on – nižim nivoom štetnih gasova u atmosferi.

Autori izveštaja objasnili su da su solarni i vetroparkovi koji niču širom planete sve veći. Zaključak istraživanja predstavlja odlične vesti za Zemlju, a verovatno i za ekonomiju.

Uz rastuću popularnost alternativnih energetskih izvora među potrošačima i, važnije, distributerima, i njihove opadajuće cene, nema smisla ne preusmeriti proizvodnju energije u ovom pravcu – pogotovo kada su alternativa upravo „zeleni“ izvori, neškodljivi po životnu sredinu.

Desetak najvećih komunalnih preduzeća već su najavila promene u svom poslovanju – od uglja i prirodnog gasa na koje su se oslanjale u prethodnom veku ka obnovljivoj energiji. Kako potražnja raste, a cene i dalje padaju, teško je da će „zelenom“ energo-trendu pojeftinjenja nešto da prepreči put.

Pad troškova struje posebno je osetan u Ujedinjenom Kraljevstvu. Tokom 2010. godine, zagrevanje vode u kuvalu na solarnu energiju Engleze je koštalo 0,03 funte (3,95 dinara). Procene UBS kažu da će 2020, cena električne energije za isti postupak biti pola penija (0,7 dinara) da bi deset godina kasnije bilo skoro potpuno besplatno. Ova zemlja od OIE najviše „crpi“ vetar.

Njihove prekookeanske komšije iz Sjedinjenih Američkih Država preferiraju Sunce, pogotovo u onim oblastima koje su bogate Sunčevim zracima, Kaliforniji i Floridi. U nekim delovima američke teritorije, solarni paneli i njihova postavka već sada se daju i obavljaju bez ikakve novčane nadoknade.

Izvor: www.energetskiportal.rs