EcoDev je učestvovao u dijalogu o politikama: “Od Rima do Rima preko Mastrihta – Gde dalje?”, Čiji je domaćin bio Centar za evropsku politiku iz Brisela.

.

Prema predloženom planu, prva opcija pretpostavlja da EU nastavi po starom, uz planiranje uvođenja zajedničkog sistema za azil, jačanja vojne saradnje i zajedničke spoljne politike, uz slabo jačanje ekonomije do 2025. godine.

U drugoj varijanti, članice EU jačaju zajedničko tržište i zonu slobodne trgovine, ali se upozorava da preti ugroženost evra i Šengena, a zemlje članice bile bi sklone vođenju sve nezavisnije spoljne politike.

Treći scenario podrazumeva stvaranje podgrupe zemalja koje žele za veću integraciju po nekim pitanjima. Reč je o “EU sa više brzina” zasnovanoj na koaliciji voljnih u određenim oblastima, kao što su odbrana, unutrašnja bezbednost ili socijalna pitanja.

Čevrta opcija pretpostavlja da se članice usredsrede na određene prioritetne oblasti što bi, kako se navodi, dovelo do jačanja zajedničkih granica i uvođenja evropske vojske.

Peti scenario za rezultat bi imao veće jedinstvo Evropske unije na svim nivoima. Budžet bi se povećao iz sopstvenih izvora, a spoljna i fiskalna politika bile bi potpuno jedinstvene.
Sve o Beloj knjizi o budućnosti Evrope možete pogledati na engleskom jeziku ovde:
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-385_en.htm