Država za primer: Irska se prva povlači iz finansiranja naftne industrije

Očekuje se da će do kraja godine dobiti snagu zakona nakon što odobrenje dobije i od gornjeg doma i vlade.

Prema podacima iz juna prošle godine, 418 miliona evra iz državnog investicionog fonda, teškog 8 milijardi, Ircima je odlazilo na ugalj, naftu, gas i treset, raspoređujući se između 150 različitih preduzeća.

Ukoliko se ozakoni, predlog će obavezati fond da svoje investicije u prljave delatnosti rasproda „što je pre moguće“. Smatra se da je vremenski period koji stoji iza odrednice „što je pre moguće“ dugačak pet godina.

Put ka povlačenju iz finansiranja naftnih kompanija Irskoj su već utabali brojni penzioni fondovi, osiguravajuće kuće, gradovi poput Njujorka, crkve i univerziteti, koji su proizvođače fosilnih goriva lišili na bilione evra. Ipak, ono što je posebno pohvalno u irskom slučaju je to da je ovo prva država sveta koja se odvažila na okretanje leđa naftnim gigantima.

Pristalice ideje odbacivanja zagađujućih goriva tvrde kako su njihovi postojeći kapaciteti toliko veliki da bi sagorevanje neizbežno dovelo do katastrofalnog scenarija po klimu planete. Svoj stav argumentuju i činjenicom da se istraživanje i proizvodnja nafte i gasa „kosi sa moralnim aršinima“ i da je „ekonomski riskantno“. Međutim, neki kritičari tvrde kako bi ostanak u statusu akcionara u ovim kompanijama mogao da bude efikasniji – zato što bi na taj način i dalje bili u ulozi donosioca odluka i svojim „ucenjivačkim potencijalom“ mogli bi da primoraju naftnu industriju da se „pročisti“ i manje zagađuje.

Nacrt zakona definiše fosilnu kompaniju kao kompaniju koja ostvaruje 20 ili više odsto svog profita – istraživanjem, vađenjem i preradom fosilnih goriva. Nije u potpunosti isključiv prema investicijama u ovaj sektor – omogućava ulaganje u ova preduzeća kada sredstva usmeravaju ka otklonu od izrabljivanja neobnovljivih izvora energije.

„Vlade neće biti u mogućnosti da ispune svoje obaveze koje su preuzele potpisivanje Pariskog sporazuma o klimatskim promenama, ukoliko i dalje finansijski budu podržavale industriju fosilnih goriva. Zemlje širom sveta moraju da prate korake Irske“, izjavio je Geri Liston iz Globalne mreže za pravnu akciju, koja je i izradila predlog.

Izvor: www.energetskiportal.rs