DAN NAUKE U SRBIJI

Ova manifestacija se vezuje za rođendan slavnog srpsko-američkog pronalazača Nikole Tesle (1856–1943), koji je 10. jula rođen u Gospiću u Hrvatskoj.

Prvi Dan nauke, 2011. godine, Centar je posvetio upoznavanju javnosti sa mladim naučnicima iz Srbije, a sledeće 2012. organizovao je posete Astronomskoj opservatoriji i naučnu tribinu o aktuelnom otkriću Higsovog bozona.

Četvrti Dan nauke 2014. obeležen je širom Srbije. U inicijativu obeležavanja Teslinog rođendana uključilo se na desetine organizacija. CPN je po prvi put organizovao ovaj program u Naučnom klubu.

Ove godine, Centar za promociju nauke za 10. jul priprema više događaja i novih vrsta naučnopopualrnih programa. Oni se uglavnom dešavaju na otvorenom, sa porukom da nauka treba da bude lako dostupna svim građanima.

Takođe, Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu i Centar za naučno-istraživački rad studenata Biološkog fakulteta ga obeležavaju i ove godine. Manifestacija povodom obeležavanja Dana nauke u Srbiji biće održana 10. jula u Botaničkoj bašti „Jevremovac“, a ulaz će biti besplatan za sve zainteresovane posetioce u periodu od 10 do 18h.