Čak 139 država moglo bi se stoprocentno snabdevati energijom iz obnovljivih izvora

Američki portal HydroWorld izvestio je da bi čak 139 zemalja sveta do 2050. godine mogle u celosti preći na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora: Sunca, vetra i vodotokova.
Naime, tako smatraju naučnici sa Programa „Atmosfera i Energija“ Univerziteta Stanford. Kako bi se to ostvarilo, predstavljene su smernice koje bi doprinele da se globalno zagrevanje smanji za 1,5 °C i izbegne više miliona smrtnih slučajeva godišnje uzrokovanih zagađenjem vazduha, snize javni troškovi za energiju i dugoročno stvori 24,3 miliona novih radnih mesta, kao i da se smanji nejednakost u snabdevanju energijom i poveća njena dostupnost.
U skladu s time, stanfordski naučnici takođe smatraju da bi svaka zemlja sveta morala imati svoje energetske smernice koje se temelje na široko dostupnim, energetskim rešenjima sa nultim emisijama, a one bi čak trebalo da budu agresivnije od onoga na što poziva Pariski sporazum o klimatskim promenama, ali i dalje tehnički i ekonomski ostvarive. Svakako, one se temelje na i na elektrifikaciji svih područja energetike i na proizvodnji električne energije 100% iz Sunca, vetra i vodotokova. Pri tome se kao optimalan energetski miks za većinu zemalja sveta ističe sledeće: 4% iz hidroelektrana, 0,58% iz hidroelektrana na energiju talasa, 0,06% iz hidroelektrana na oseku i plimu, 57,55% iz solarnih elektrana, 37,14% iz vetroelektrana i 0,67% iz geotermalnih elektrana. Naravno, svemu tome treba dodati odgovarajuće sisteme za skladištenje energije.
Izvor: energetika-net.com