Svečana dodela nagrada za održivi turizam

Centar za istraživačke i razvojne projekte “EcoDev” uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, PKS i Turističke organizacije Srbije, dodelili su nagrade za održivi razvoj turizma u pet kategorija, održivi smeštaj, eko-tura, održivo upravljanje destinacijom, tur operater i nagrada za doprinos zajednici.

Nagrada u kategoriji održivi smeštaj pripala je hotelu “Radisson Blu”, dok je nagradu u oblasti eko-ture pripala Udrženju “Ekos” iz Šapca.
U trećoj kategoriji, nagrada je pripala JP “Ada Ciganlija, u četvrtoj “Serbia tour operatoru”, a u petoj kategoriji nagradu je osvojilo Udruženje klub “Salamandra”.
Državni sekretar u Ministarstvu trgovine Miroslav Knežević rekao je da je cilj dodele nagrada preduzećima, da se podrži održivi razvoj turizma u Srbiji, te da će resorno ministarstvo u daljem razvoju ove oblasti voditi računa o tri aspekta turizma, o ekonomskoj i društvenoj održivosti, kao i na zaštiti životne sredine.
“Ova godina je proglašena od strane Ujedinjenih nacija za godinu održivog turizma. U narednom periodu ćemo težiti da u implementaciji Strategije održivog turizma u Srbiji do 2015. integrišemo koncept održivog turizma u svim segmentima”, kaže Knežević.
Koordinatorka projekta “EcoDev”-a, Sophie Kekić istakla je prilikom dodele nagrada da je sertifikacija preduzeća u oblasti turizma veoma značajna kako bi preduzeće bilo prepoznato na međunarodnom tržištu.
Sekretarka Udruženja za turizam PKS Tijana Maljković podsetila je da Komora dodeljuje još od 2007. godine Nacionalnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje. “Svi zajedno treba da radimo na pametnom ulaganju i raspolaganju turističkih ali i prirodnih resursa” istakla je Maljković.
Ona je rekla da je za PKS važno na koji način se jedno preduzeće ophodi prema prirodi te da je Komora ove godine postala strateški partner organizacije “Ambasadori održivog razvoja i životne sredine”, a uključila se i u “Zeleni ključ”, program međunarodne eko sertifikacije turističkih objekata.

 

Izvor: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/ekonomija/2867064/dodeljene-nagrade-najboljim-eko-preduzecima.html