Poglavlje 27 u Srbiji: Izveštaj o (ne)napretku

Koalicija 27 je grupa nevladininh organizacija koja prati napredak Srbije u pripremama za otvaranje poglavlja 27 (zaštita životne sredine) u pregovorima o članstvu u EU. U izveštaju se ocenjuju najvažniji događaji u oblastima životne sredine i klimatskih promena i daju preporuke za jačanje procesa prenošenja i sprovođenja zakonodavstva EU obuhvaćenog poglavljem 27
Predstavljanje najnovijeg Izveštaja Koalicije 27 i diskusija o njegovim nalazima bio je fokusiran na pitanja finansiranja zaštite životne sredine. Na skupu koji je okupio predstavnike nevladinih organizacija, državne uprave, stručne javnosti i medija, ukazano je na glavne kritičke osvrte u Izveštaju o napretku Srbije u oblasti ekologije, koji se odnose na neadekvatnost finansijskog okvira, odnosno na nedovoljna ulaganja, izgrađenost administrativnih kapaciteta i međusektorsku povezanost, kao izraz nedovoljne podrške rešavanju ovih društvenih pitanja.
Na skupu su govorili: Goran Trivan, Ministar zaštite životne sredine; Duška Dimović, direktorka programa u Srbiji, WWF Adria, u ime Koalicije 27; Ivan Karić, državni sekretar, Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Ričard Maša, predstavnik delegacije EU u Srbiji.
Ministar Trivan je ovom prilikom pozvao nevladine organizacije, stručnu i naučnu javnost, da učestvuju u javnoj raspravi o temama iz svih oblasti ekologije, i istakao da je Ministarstvo otvoreno za svaku vrstu predloga i inicijativa, a u zajedničkom interesu postizanja kvalitetnijeg i zdravijeg života građana Srbije.