Javna rasprava o Nacrtu zakona o klimatskim promenama

Danijela Božanić, iz Ministarstva životne sredine, je prisutne upoznala sa Nacrtom zakona i šta taj zakon sve podrazumeva. Zakon o klimatskim promenama treba da uspostavlja sistem za monitoring, izveštavanje i verifikaciju podataka i informacija od značaja za oblast klimatskih promena, a kao ključnog preduslova za održivo planiranje i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove. Donošenje Zakona o klimatskim promenama predstavlja ispunjenje obaveza prema međunarodnoj zajednici, tačnije Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime i Sporazuma iz Pariza.
Ministar zaštite životne sredine u Vladi republike Srbije, Goran Trivan u uvodnom obraćanju je izjacio da je to prvi zakon u oblasti klimatskih promena, koji će zakonski, sistemski i suštinski urediti ovu oblast kako bi se Srbija pridružila putu razvoja sa smanjenjem emisije gasova sa efektom staklene bašte. Takođe, izjavio je da Srbija spada u one regione sveta koji će biti najpogođeniji klimatskim promenama i da se prognozira da će se godišnja temperatura u našoj zemlji rasti najbrže na planeti i da zato vremena za čekanje nema.
Na samom kraju, prisutni učesnici su davali svoje komentare i sugestije kako bi se Zakon o klimatskim promenama poboljšao.